20.12.2009 г.

Красивия

Викаха му Красивия и се чудеха, че е роден от грозна жена. Майка му непрекъснато обясняваше, че като малък го е къпала с минерална вода, в която добавяла френски парфюм. За доказателство отваряше вратата на килера, претъпкан с празни шишенца с надпис “Париж”.
Доктор Чомаков твърдеше, че според медицината изсипаният в коритото парфюм може да ослепи детето, а не да го разхубави. Обикновено грозните момичета се пръскали обилно с вносни аромати, за да зашеметят някого и да се омъжат за него. После се срамували да раждат свои деца и осиновявали миловидни момченца, изоставени по родилни домове.
Хубавите жени от квартала нарекоха доктор Чомаков некадърник, който не може дори инжекция да бие безболезнено. Клеветяха го, защото се чувстваха гузни - да не бъдат заподозрени от съпрузите си, че преди сватбата са раждали незаконно деца.
Когато Красивия запалеше евтина цигара, димът й преставаше да мирише на гнила шума и започваше да ухае на луксозна папироса. Седнеше ли да пие коняк в някое бистро, нахакани госпожици се настаняваха до него и го питаха на английски дали не е манекен на Пако Рабан или на Ив Сен Лоран. Щом се качеше в трамвай, управляван от ватманка, тя пренебрегваше разписанието и с риск да натрупа закъснение, санкционирано с парична глоба, затваряше прозорците на мотрисата - да не се простуди Красивия от течението и парализа да изкриви чертите на лицето му.
В такъв трамвай го заговори доктор Чомаков с думите, че приличал на валето спатия от картите, с които редял пасианси на нощните дежурства. Това вале постоянно покривало дамата пика, която пък имала подозрително сходство с племенницата му. Гарантирал за нея, че дори след 15 години брачен живот нямало да се промени като поведение и характер. Обичайна практика при жените било да се представят за хрисими къщовници, а впоследствие да се развихрят като флиртаджийки.
От наблюдение върху своите пациентки докторът стигнал до заключението, че природата е надарила кокетките с изобилие от гальовни думи, по-евтини от жълти стотинки. Когато чуел в парка плямпаджийки да омайват с такива думи мъже, му идвало да откърти парчета гранит от някой паметник и с тях да ги халоса. Предпочитал да слуша естественото охкане на болката, отколкото фалшивите любовни излияния.
Красивия го изслуша внимателно и отвърна, че не е проблем да се ожени за която и да е дама пика. По-трудно било да накара щастливо омъжена жена с деца да се разведе заради него. Такава жена открил в лицето на съпругата на дипломата Емануил Пириндизов - Жана. Запознал се с нея в автосервиза, докато сменял акумулатора на белия мерцедес. Бива готова да се раздели с живота си в посолството в Мадрид, да зареже 5-стайния апартамент в София и вилата в Балчик и с двете си деца да отиде при него. Какво по-голямо доказателство за любов, а?
Доктор Чомаков искрено се възхити от любовта им и пожела да им стане кум. Дори не забеляза, че докато разглеждаше булчинската рокля на младоженката, го ухапа кучето й - злобна кръстоска между испански пудел и подуянски помияр.
След сватбата Жана престана да чете любовни романи, защото били по-безинтересни от живота с Красивия. Той й казваше, че ще откупи восъка от софийските пазари и ще го претопи в голяма свещ, която ще запалва пред лицето й щом токът спре - за да не се прекъсва обожанието, което изпитва към нея. Тя го целуваше и отвръщаше, че до такава степен е завладял мислите й, че не било изключено в най-голямата юлска жега да се спре до разпалена фурна в размисъл какво да му подари за рождения ден. На свой ред той признаваше, че когато слуша музика, се страхува да не се разболее от изнеженост, което да го доведе до неспособност един пирон да забие в стената.
- Мили мой - усмихваше се Жана - аз съм толкова щастлива, че цветята в саксиите на прозореца разцъфват, щом ги погледна!
Когато се роди детето им, от Мадрид се обади Емануил Пириндизов и каза на Жана, че е готов да прости всичките лудории, ако се върне при него. Красивия грабна телефонната слушалка и нарече дипломата мухльо. Оня му отвърна, че е жалък крадец на чужди съпруги. От този ден Красивия започна да подозира жена си в тайни разговори с бившия й мъж. Тя отричаше и се кълнеше в дъщерите си, че му е вярна дори в съня си.
За Коледа Емануил Пириндизов изпрати колет с кукли за трите момичета и златни обици за Жана. Красивия побесня и посегна да изхвърли подаръците на боклука. Жана го възпря с думите, че ще извърши глупост, а той я обвини, че продължава да обича своя затлъстял дипломат.
- Глупости! Ако го обичах, нямаше да родя второто си момиче от дон Ернесто де Фуентес, учителя ми по испански! - отвърна тя.
Красивия се вцепени от изумление и я накара да повтори. Тя запали цигара и обясни, че дон Ернесто бил далечен родственик на прочутата фамилия Алба. Бил много умен и възпитан. В Саламанка й показал старинни ръкописи, а в Толедо й свирил на лютня любимите романси на доня Изабела Арагонска. По време на състезание със скутери се разбил в Бискайския залив. Единственото нещо, което винаги носел в себе си, била нейната снимка.
В деня на смъртта на сеньор Ернесто де Фунтес дипломатът Пириндизов бил в лошо настроение. Но не от траура на прелюбодейната си съпруга, а заради разклатен кътник. Предстоял прием у руския посланик и той нямало да може да си изяде пържолата.
- Колко много съм се мамил в тебе! - крещеше Красивия. - Мислех те за свястна жена, а ти излезе голям боклук. Всеки тарикат може да ти завърти главата с ръкописи и романси и да те тръшне на кревата, гледайки те с мазни очички!
- А пък ти си един глупак с подарена от природата симпатична муцуна! Ти си тъп тройкаджия, който още не е научил цялата таблица за умножение! - Жана палеше цигара от цигара.
Скандалите се вихреха всеки ден, всеки месец. Красивия се прибираше пиян и наричаше жена си “боклук” и “долнопробна курва”. После я биеше. Тя крещеше и го замеряше с чинии. След половин година умря от инфаркт.
Дипломатът Пириндизов си възвърна чрез съда двете дъщери. Третата я осинови доктор Чомаков, защото баща й не излизаше от кръчмите. Красивия бързо се състари и оплешивя. Келнерите подигравателно го прекръстиха на Къдравия. Преди да заключат механите, те го завличаха до някоя кофа за боклук. Там Красивия прекарваше нощта, защото нито един таксиметров шофьор не можеше да разбере от фъфленето му, че живее на улица “Пржевалски” 77.

Разказ от книгата "Пасажери за рая" (1999)
(с) Станко Нацев

Няма коментари:

Публикуване на коментар