20.12.2009 г.

"КРИСТАЛНИЯТ САМОЛЕТ", разкази (2001)

Едни наричат неясното време мъгливо, а други – преходно. В неговия сумрак лесно се печелят пари и авторитет, ако се играе с фалшиви зарове. При бедност не е изключено прехраната да се осигурява като се къпят срещу заплащане мъртъвци.
Независимо дали суетната шетня между раждането и смъртта става върху булевард или върху невзрачна уличка, много хора се стремят да се издигнат над покривите на съседите си. Върху крилата на самолет.
Ако се окаже, че самолетът е от кристал, тогава пасажерите му се превръщат в любопитна гледка за останалите върху прашните тротоари мъже, жени и кучета, тъй като не могат да скрият в прозрачния му търбух протритите си обувки, захабеното бельо и разкривените си от вечно недоволство, от завист или от хрема физиономии. А достигналият облаците е длъжен самодоволно да се усмихва.
Казаното до тук трябва да се възприема като комбинация от заглавията на разказите в тази книга. Коктейлът от думи ще стане по-разбираем, след като бъдат прелистени страниците на “Кристалният самолет”. Но това вече е въпрос не толкова на моментно любопитство, колкото на трайна читателска пристрастност. И разбира се – на подходящо настроение и свободно време.


Суетен ход с бяла пешка
Тореадорът
Фантасмагориите на неясното време
Ябълката на Нютон
Нишка от гоблена “Парис и Елена”
Трън в петата
Улица “Жито”
Белегът
Къпещата мъртъвци
Три дати през август
Сувенири от сътворението
5 минути и 50 години
Шперплатови цигулки
Вечеринка за екваториални моряци
Кристалният самолет
Сестрите
Хотел “Вавилон-21”
Стол за Калпурниев
Фалшиви зарове



..........................................
Станко Нацев
КРИСТАЛНИЯТ САМОЛЕТ
Разкази

Редактор Стоян Стоянов
Художник на корицата Иван Яхнаджиев
Коректор Дарина Григорова

Българска. Първо издание
Издателско ателие Аб
Печатница Анго Бой
София 2001

Няма коментари:

Публикуване на коментар